Villa Kari Hjertholm + atelier og garasje m/lager

Sted: Søvikhaugen 11, Søvik, Søreide, Bergen

1. Byggetrinn: Bolig for Øystein Hjertholm. Tegnet av arkitektene Endre Bertil- og Helge Hjertholm. Ferdig bygg: 1963

2. Byggetrinn: Atelier + garasje og lagerrom. Ferdig bygg: 2012. Byggmester: Benedikte + Øystein Solvang

Fra byggetrinn 1, hvor synlig tre (strie over peis) og peis i naturstein gav en varm farge-holdning.
Fra byggetrinn 2, hvor Kari valgte en nøytral fargeholdning (hvitmalt treverk) for å la farger i bilder og møbler komme frem, og skape en større romfølelse.
Viser hvordan det skapes et godt blandingslys mellom det kjølige (blå) lyset fra takvinduene og det varme, neddempede (hvitt stoff) sollyset fra høytsittende vinduer mot syd.
Kari har nå mulighet for å arbeide i stort format, som hun liker best å arbeide med.
Fra åpning av atelieret, med nærmeste familie. Bildet viser hvordan alle farger (varme og kjøllige) i de forskjellige klær kommer godt frem.
Tett plankevegg skjermer mot naboer og veg og danner en helt privat hage som vender mot sjøen og utsikten.
1. byggetrinn, boligen, mørkbeiset og rød.
2. byggetrinn, atelieret og garasje + lager, beiset lys grå.
Stuen vender mot øst og bruker morgensolen til å varme opp huset etter en kjølig natt.
Viser atriumhagen som vender ut mot sjøen og utsikten.

Mitt første og siste bolighus, tegnet av arkitektene Endre Bertil- og Helge Hjertholm, for vår eldste bror Øystein Hjertholm m/familie.

Hovedidéen kom fra meg, med en tett plankevegg som skjermer mot naboer og veg; og danner et atrium (liten hage) som vender mot sjøen og utsikten. Min mellomste bror, Endre Bertil, tegnet detaljene bl.a. i kjøkken og bokhyllevegg i stuen. Peisen i stuen er tegnet av meg.

Kari Hjertholm (tekstilkunstner), Øysteins eldste datter, har overtatt huset og ønsket seg et atelier i tilknytning til boligen. Min datter Benedikte og hennes mann byggmester Øystein Solvang stod for bygging av atelieret, som jeg tegnet – og fikk dermed realisert min idé om et ideelt arbeidslys for billedkunstnere, hvor alle farger tilgodesees: En blanding av det kjølige og blå himmellyset (fra takvinduer) og det varme, men neddempede sollyset (høytsittende vinduer mot syd). Dermed oppnåes et allsidig og godt arbeidslys. Kari sier at det er inspirerende å arbeide i sitt nye atelier!

Bilder og tekst: Helge Hjertholm